Musiikkilääketieteen erityispätevyys

Musiikkilääketiede

Musiikkilääketieteen erityispätevyyden suorittanut lääkäri on perehtynyt musiikin ammattilaisten työhön liittyviin vammoihin ja sairauksiin. Hän osaa tarjota muusikoille korkeatasoista terveydenhoitoa.

Tausta

Muusikon ammatin ominaispiirteet luovat erityisiä haasteita muusikon terveydelle. Hankalat soittoasennot, kuluttavat toistoliikkeet, epäsäännölliset työajat ja -olosuhteet, voimakkaat äänenpainetasot ja psyykkinen kuormitus ovat muusikon työssä tavallisia. Työura on myös poikkeuksellisen pitkä ammattiin valmistautumisen alkaessa usein jo varhaisessa lapsuusiässä. Muusikon tavallisimpia ammattiin liittyviä terveysongelmia ovat tuki- ja liikuntaelimistön rasitusperäiset vaivat, hermopinteet, kuulon ongelmat ja psyykkiseen kuormitukseen liittyvät vaivat. Eri musiikin lajit ja instrumentit tuovat kukin omat erityispiirteensä muusikon terveysongelmiin.

Suomessa on tuhansia päätoimisia ammattimuusikoita ja kymmeniä tuhansia aktiivisia harrastajamuusikoita. Järjestäytynyt kiinnostus muusikon terveyskysymyksiin heräsi Suomessa 1990-luvulla. Seminaarien ja koulutustapahtumien kootessa kiinnostuneita säännöllisesti yhteen päädyttiin vuoden 2000 keväällä perustamaan Suomen Musiikkilääketieteen yhdistys ry, SMULY. Yhdistys liittää yhteen yli 300 aktiivista muusikon terveydestä kiinnostunutta terveydenhuollon ammattilaista ja muusikkoa. Yhdistys järjestää säännöllistä alan koulutustoimintaa ja sen siipien suojassa toimivat Helsingin Musiikkitalon, Turun ja Tampereen muusikkopoliklinikat. SMULY on Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin paikallisyhdistys.

Musiikkilääketieteen toiminnan kohteena on perinteisesti ollut muusikon ammattiin liittyvien lääketieteellisten erityiskysymysten tutkimus ja siihen perustuva muusikon sairauksien ja vammojen ennaltaehkäisy, diagnostiikka, hoito ja kuntoutus. Erityisesti Yhdysvalloissa, Englannissa, Ranskassa ja Saksassa on vuosikymmenien vahvat kliinisen musiikkilääketieteen perinteet. Suomalaiset musiikkilääketieteen aktiivit ovat olleet vahvasti mukana myös kansainvälisessä toiminnassa. Tästä hyvänä esimerkkinä on mm. SMULY:n kesällä 2018 Helsingissä järjestämä kansainvälinen musiikkilääketieteen kongressi. Viime vuosina musiikkilääketieteen toimintaympäristöön on vahvasti tullut myös kiinnostus soittamisen, laulamisen ja musiikin kuuntelun yleisiin terveysvaikutuksiin, joiden mekanismeista kansainvälinen neurotieteellinen tutkimustyö on tuottanut vakuuttavaa näyttöä

Musiikkilääketieteen erityispätevyyskoulutukseen hakeutuminen

Erityispätevyyskoulutuksesta kiinnostunut lääkäri toimittaa toimikunnan puheenjohtajalle (miikka.peltomaa@gmail.com) täyttämänsä ilmoittautumislomakkeen, jonka voi ladata alla olevasta linkistä tai pyytää erityispätevyystoimikunnan puheenjohtajalta miikka.peltomaa@gmail.com

  • Täytä ilmoittautumislomake musiikkilääketieteen erityispätevyyskoulutukseen ja toimita se Miikka Peltomaalle

Erityispätevöitymisen etenemistä seurataan täyttämällä kehityskansiota. Sovi siitä tarkemmin mentorisi kanssa.